RFID

De Universiteitsbibliotheek Amsterdam en de mediatheken van de HvA gaan over op RFID (Radio Frequency IDentification) voor de beveiliging, de uitleen/terugname, en het beheer van de collectie. Deze overstap is gemaakt met het oog op zelfbediening (dat betekent o.a. ruimere openingstijden van de uitleen voor studenten), maar ook met het oog op enkele andere voordelen t.o.v. het oude systeem. Bij allerlei bibliotheektechnische handelingen geldt dat meerdere boeken tegelijkertijd kunnen worden verwerkt (aankomst, uitleen, afgifte, terugname). Ook kan bij een boek met een RFID-label de uitleenregistratie en beveiliging in één gebeuren. Voorheen waren deze, ook in een zgn. “geïntegreerde barcode” twee losse systemen: een barcode voor de registratie en een magneetstrip ter beveiliging. Een groter voordeel (ik hoop dat het ook daadwerkelijk gaat lukken) is voor de kast- en standcontrole. Door met een mobiele RFID-label-lezer langs de kasten te gaan en dan een seintje te krijgen “dit boek staat verkeerd” zouden veel boeken kunnen worden teruggevonden die nu met een verkeerd etiket, of gewoon foutief teruggezet zijn. Dit geldt zeker voor de gesloten opstelling (magazijnen) waar een reguliere kast- of standcontrole ondoenlijk is (teveel boeken!!). Maar ook in open opstelling blijft het dweilen met de kraan open.

Terug naar het heden. Het “labelen” van de boeken is al in volle gang! Op het moment wordt er druk geplakt in het P.C. Hoofthuis. De hoogste tijd dus om eens een kijkje te nemen 🙂

Zo werd ik een middagje uitgeroosterd om eens te snuffelen aan dit nieuwe systeem en wat mee te helpen. De massabeplakking wordt gedaan door de uitzendkrachten van Autocheck Systems (de leverancier) zelf. Maar ook bij de balie wordt er geplakt. De teruggenomen boeken worden bij de balie voorzien van een RFID-label en “geprogrammeerd”. Dit programmeren gebeurt door het boek met de RFID-label op een plaat te leggen en in de bijgeleverde software de barcode te koppelen aan het RFID-label. Op dat moment is het boek klaar voor RFID-uitleen. Echter, op het P.C. Hoofthuis zijn deze self-service apparaten er nog niet, dus gaat het uitlenen en terugnemen gewoon nog handmatig door de bibliotheekmedewerkers, met de barcodes in de boeken.

Een probleem is dat een groot deel van de boeken in het P.C. Hoofthuis nog geen barcode heeft. Deze boeken worden nu tijdelijk van een barcode voorzien zodat de Autocheck-mensen de barcode kunnen koppelen aan het RFID-label. Het is natuurlijk handiger als de banden al vantevoren een barcode  krijgen en netjes worden ingevoerd in het OUS (dit wordt namelijk niet door de Autocheck-mensen gedaan). Dus wat voorbereidingswerk bij de andere collecties die ook een RFID-label krijgen zou geen slecht idee zijn!

Meer info:

UBA E-Informatie: Project RFID uit de startblokken

Bibliotheek en RFID (debibliotheken.nl)

Wikipedia: RFID (algemene info)

Advertenties

2 reacties

  1. januari 16, 2009 bij 9:57 am

    […] (die heb ik nu), nog even wat boeken “taggen”. Dat is dus taggen in het kader van ons RFID project. De teruggekomen boeken worden nu op het KHI óók door de baliemedewerkers getagd. Ook […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: