5 van Anton Koolhaas

Op deze laatste dag van de Boekenweek, TJIELP TJIELP – De literaire zoo, wil ik eindigen met de schrijver waarmee ik ook begonnen ben: Anton Koolhaas.

Ditmaal ga ik het hebben over een uiterst schattig boekje, met 5 verhalen (hoofdstukjes) over hennen en hanen. Vooral de haan Pa is een opvallende verschijning in dit vijf-delig werkje, dat overigens maar 63 pagina’s telt. Jammer, want het is zó leuk dat ik wel meer had willen lezen over deze diertjes. En het is ook vooral de manier waarop Anton Koolhaas schrijft, wat dit boekje zo ontzettend grappig maakt 😀

Hieronder volgt een stukje uit het boekje, dat meer dan de moeite waard is om te lezen. Het is te leen bij de UBA, en ook bij enkele andere bibliotheken (zie WorldCat):

5 van Anton Koolhaas (1969)

[3] Pa verzint woorden

Misbruiken zijn sneller ingeburgerd dan ongedaan gemaakt!
Niemand kon eraan twijfelen, of men had hier te maken met een misbruik. Zelfs de kippen die het meest verknocht waren en het meest onderworpen aan de haan Arnold, moesten het langzamerhand toegeven: het was bespottelijk zo vroeg als hij begon te kraaien. En waarom?
Als er nu op enigerlei gebied sprake was van een strijdpositie, als het nu op de een of andere manier nodig was, dat de haan Arnold zich moest laten gelden tegenover de kippen, omdat ook nog altijd het haantje Pa bestond, meeliep en zijn enge ideeën uitkraaide, dan was het nog wat. Maar Arnold was van de eerste dag af dat hij met zijn stevige boerenkuiten in de ren was gekomen, de haan geweest en Pa was na alle mislukte pogingen tot hoger leven een beuzelige bijloper geworden, die soms wel eens iets zei waar wat in zat, maar die toch buiten Sientje door niemand ook maar in het minst au serieux werd genomen. Goed, Pa  kraaide iets helderder en om wakker van te worden was Pa misschien zachter en geleidelijker, maar dat was dan ook het enige.

meer boekenweek bijdragen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: