Werkstuk: worstelen met ISBD

Een werkstuk update. Het is misschien alweer een vergeten topic, maar het betreft hier het werkstuk (= keuzeliteratuurlijst / mini-bibliografie) over doolhoven en labyrinten, waar ik mee bezig ben, in het kader van mijn bibliotheekopleiding bij de GO.

Het was niet verplicht om ISBD te gebruiken, maar ik dacht, ach, het is toch een bibliotheekopleiding, het is wel zo netjes, en zo moeilijk kan t niet zijn, toch? Hmmm, dat heb ik geweten! Het gaat hier namelijk slechts over de titellijsten bij de verschillende hoofdstukken (de inhoudsopgave per hoofdstuk zegmaar), nog niet eens zo een heel ingewikkeld onderdeel, zou je zeggen… totdat ik door kreeg dat het toch niet al te gemakkelijk is om aan kant-en-klare ISBD beschrijvingen te komen. Het lukt wel, via LBS4 (ons min of meer afgeschreven bibliotheeksysteem), maar LBS4 lag de halve dag plat, en bovendien is het merendeel van de door mij gevonden titels niet in bezit van de UBA, dus aan LBS4 had ik toch al niet zo veel.

Een doodlopend pad dus (om even bij het onderwerp te blijven). Totdat ik op het lumineuze idee kwam dat Aleph – jazeker, Aleph  – in die “card presentation” of hoe t ook mag heten, toch zeker wel de ISBD presentatie geeft (ga ik van uit), maarrrr, net op t moment supreme, dat Aleph door mij als laatste hoop in de opwelling van een verblindende ingeving werd opgestart – liet ook Aleph het afweten. Ik kan namelijk niet inloggen in Aleph, nee, ik heb nog geen inlog, verdorie, en zonder inlog kun je niet zoeken. Laat staan zoeken in het GGC of in andere titelbestanden… typisch. Alweer een doodlopend pad.

En dus was het weer ouderwets ISBD beschrijvingen maken (wel op basis van bestaande titelbeschrijvingen, maar die moet je dan toch omvormen tot een ISBD-presentatie, en zelfs mijn collega’s waren de ISBD regels spontaan vergeten!)

Nu had ik wel dat oranje boek meegenomen (voor de semi-leken: dat zijn de Regels voor de Titelbeschrijving voor de niet-seriële publikaties) en zelfs het boek met de sorteerregels (je zal het niet geloven, maar zelfs dit werk moest ik ter hand nemen, om de titels op de correcte volgorde te kunnen rangschikken). Plots moest alles weer handmatig en denkmatig, en dan merk je pas wat een rotzooi catalogi ervan maken (standaarden zijn er misschien wel op de achtergrond, min of meer, maar in de presentatie aan het publiek niet echt, of echt niet!)

Een hoop ge-copy-paste en een hoop ge-punt-spatie-streep-spatie restte mij aldus…

En het begon al goed! Want de eerste titel die ik zo moest omvormen tot een ordelijke ISBD-beschrijving — was een tijdschrift! Nee toch? Jawel! Ik had oranje bij me, maar groen nodig. Zucht. Gelukkig staat er nog het één en ander in het Engels online enzo, maar dat schoot ook niet erg op (let wel: ik heb de module titelbeschrijven nog niet gehad, alleen de introductie en de onderwerpsontsluiting, dus dit was weer een poging tot roeien met lucifers).

Zo heb ik me een x aantal uren gebogen over de erg summiere (mogelijk incorrecte?) beschrijving die ik in WorldCat vond van een ISSN-loze jaarlijkse uitgave over labyrinten en doolhoven, en (omdat ik aan de informatiebalie dienst had) met de gebruikelijke onderbrekingen om bezoekers gerust te stellen en kopieermachine-printers van vastzittende pagina’s te ontdoen (5 per keer, door die hele machine verspreid, en onheilspellend vaak).

Afin, ik heb uiteindelijk maar “iets” gedaan, dat klinkt niet echt professioneel, maar als het goed is kan mijn teamleidster wel in Aleph komen (hoop ik, en anders verzin ik wel een andere oplossing) en dan kan ik alsnog mijn krakkemikkige poging tot bibliothecaire ordelijkheid controleren aan de hand van de door Aleph gegenereerde “kaartpresentaties”. Tenminste, dat hoop ik dinsdag voor elkaar te krijgen. Mijn deadline-dag!

Op die dag moet ook het werk ingebonden worden, en jawel, dan zal toch ook de online versie niet lang meer op zich laten wachten. Of deze wat uitgebreider gaat worden dan de zielige 30-40 titels die de papieren versie moet/mag bevatten, dat kan ik nog niet met zekerheid beloven, maar het zit er dik in, want ik heb toch ook buiten mijn uiteindelijke selectie veel interessants opgedoken, misschien toch wel de moeite waard om te delen. Of ik dit óók in ISBD presentatie doe, tja… 😉

Nog even geduld dus!

Advertenties

1 reactie

  1. juni 2, 2009 bij 9:34 am

    Zoeken in Aleph lukt met een geleende inlog prima, joepie! Zoeken kan in PICA Catalog, in Library of Congress, in Oxford. En die functie die ik bedoelde heet “Catalogue Card”, dan krijg je de ISBD presentatie, en het is ook te kopiëren, wat handig!

    Boekenvlindertje loves Aleph 😀


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: